Voedingswaardes meten bij de mesoloog

Ben jij wel eens bij de mesoloog geweest? Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord maar voel me een stuk energieker. Waarom? Omdat ik daar een persoonlijk voedingsadvies heb gekregen en nu weet nu welke voedingsstoffen heel goed bij mij passen en welke ik het beste kan vermijden.

Ik vind dit een erg mooie quote:

De dokters van de toekomst zullen het menselijk lichaam niet langer behandelen met medicijnen, maar zullen ziekten voorkomen en genezen door middel van voeding

– Thomas Edison (Uitvinder van de gloeilamp)

Wat Thomas wellicht niet wist is dat dokters in het oude China ook al zo werkten. Zij kregen alleen betaald als ze het dorp gezond hielden, niet als ze zieken hielpen. Daarom is de Chinese gezondheidsleer (net als de Indiase) ook zo rijk aan preventie: hoe blíjf je gezond.

Een van de manieren is eten wat goed is voor je. Alleen, hoe kom je erachter welke voedingsmiddelen gunstig zijn voor jouw lijf op dit moment?

Dat kan een mesoloog voor je doormeten.

Zo verloopt een bezoek aan de mesoloog:

  1. Je vult een vragenlijst in, met vragen als: houd je meer van zoet of zout.
  2. Tijdens het consult wordt deze vragenlijst behandeld zodat de mesoloog een idee krijgt van wie je bent. Hij of zij luistert naar je stem, kijkt naar je lichaamsbouw om een idee te krijgen van je dosha.
  3. Je pols wordt opgemeten zodat kan worden vastgesteld of je orgaanenergie normaal, zwak of sterk is.
  4. Je tong wordt bekeken. Een dik beslag kan duiden op een overmaat aan damp, een witte kleur van het beslag kan wijzen op koude, terwijl een geel beslag op hitte kan verraden.
  5. Dan neem je plaats op een stoel en meet de mesoloog met een EFD (zonder naalden) ongeveer 280 acupunctuurpunten op je handen en voeten door. Op basis daarvan wordt een diagnose gedaan, waarbij je informatie krijgt over
    voedselintoleranties, voedselallergieën, vitamine- en mineralentekorten en hoe het met je hormonen en enzymen staat.
  6. Er volgt een advies voor welke kruiden en mineralen je het beste kunt nemen om de balans in je lichaam te herstellen.

Interesse? Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Mesologie Vereniging.