Trouw zijn aan je dosha

This post is also available in: Español (Spaans)

Iedereen krijgt bij de geboorte een constitutie mee: een genetische blauwdruk, je bouw, een mix van lichamelijke en geestelijke eigenschappen. In de Ayurveda heet dit je ‘pakruti’. Ben jij trouw aan je dosha, oftewel: weet je ten diepste wat jij nodig hebt? Het is aan te raden dit wel te doen want hoe je leven ook verloopt, je geboorteconstitutie blijft je hele leven hetzelfde.

Of je nu ook nog bent wie je van nature was, is de vraag. Je natuurlijke jij wordt namelijk gevormd en beïnvloed door je levensstijl, dieet, leefomgeving, het weer etc. De manier waarop je nu bent wordt in Ayurveda je ‘vikruti’ genoemd.

Pakruti: geboorteconstitutie en dosha bepalen

Je kunt je dosha, je geboorteconstitutie bepalen op basis van de meest stabiele factors van jezelf. Het gewicht is hiervoor bijvoorbeeld geen goede graadmeter, wel kun je denken aan:

  • je stem
  • je persoonlijkheid
  • je fysieke structuur

Als je weet welke dosha je van nature bent, is het makkelijker om trouw te zijn aan je natuur en te weten wat jij nodig hebt om beter voor jezelf te zorgen. Dit is vooral belangrijk als je merkt dat je uit balans bent geraakt. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je voor jezelf kunt zorgen.

dosha
Hoe je leven ook verloopt, je geboorteconstitutie blijft altijd hetzelfde

Vikruti: je huidige dosha

Je vikruti, dus je huidige staat van zijn, je huidige dosha, kun je het beste laten analyseren door een Ayurvedisch arts. Mocht je zelf een idee willen krijgen, dan kun je online tests maken en inlezen over de dosha’s zodat je hier een idee van krijgt. Een gemakkelijke manier om een idee te krijgen van je dosha is via een online dosha quiz.

  • Wat is de sterkte van je pols?
  • Wat is het ritme van je pols?
  • Zijn er blokkades?

Als je weet wat je huidige dominante dosha is in tegenstelling tot je geboortedosha, kun je beter bepalen wat nodig is om je lichaam weer in balans te krijgen.

dosha
Wijkt je huidige dosha af van je geboortedosha? Dan zegt dat iets over je lifestyle

Tekenen dat je dosha niet in balans is:

Binnenkort kun je meer lezen over Ayurveda & je doshas