Selfcare routine van Jonathan: schrijf je eigen instructie handleiding

This post is also available in: Español (Spaans)

Hoe zorg jij voor jezelf? We vragen het aan Jonathan Lewis (51) uit Rugby (ja écht!), Engeland. Hij is coach en personal development trainer bij C-volution. Samen met zijn zoontje en verloofde woont hij in Haarlem. Jonathan´s selfcare routine is zijn eigen instructiehandleiding schrijven. En die is nooit af.

Wie is Jonathan?

´Een puinhoop. Dat had ik jaren geleden geantwoord. Lange tijd begreep ik de wereld niet. En mijzelf allerminst. Nog steeds houd ik mij dagelijks bezig met de vraag: wie ben ik? Momenteel ontdek ik Jonathan the community man. Dat gaat over de schoonheid van leven in gemeenschap. Mijn kleine zoontje leert mij dat, hij trekt mij mee de straat in, de buurt door. Mijn zelfopgelegde isolatie uit. Ooit wilde ik geen vader worden. Gesprekjes met ouders zag ik niet zitten. Nu geniet ik van elk praatje bij de speeltuin. Zo zie je maar, het plaatje over jezelf is nooit af. Steeds ontdek je weer iets nieuws.´

Jonathan Lewis

Welke gebeurtenis heeft jouw leven veranderd?

´Mijn eerste ontmoeting met Karaj. Hij zette mijn wereld op zijn kop waardoor het allemaal ineens wel logisch leek voor mij. Hij is de meest onconventionele psychotherapeut die ik ken en groeide uit tot mijn gids, leraar en intieme vriend. Door hem zet ik nu dagelijks mijn gedachten en observaties op papier. Waar komen je gewoontes vandaan? Waarom geloof je niet in jezelf? Als je start met dit dagelijks gadeslaan, dan ga je patronen ontdekken. Iedereen draait namelijk rondjes om dezelfde problemen. Alleen als je duidelijk wordt welke issues, dan leer je ervan.´

Wat betekent voor jezelf zorgen voor jou?

´Selfcare is het jezelf makkelijk maken. Liever tegen jezelf praten. Eerst begrijpen wat je nodig hebt, weten hoe je functioneert. Een voorbeeld. Ik heb fysieke problemen, als ik mijn oefeningen niet doe dan doet mijn lichaam pijn. Vaak sloeg ik ze over, inmiddels geef ik mijzelf geen keuze meer. Ik gebruik een afvinklijstje met daarop alle dagen van het jaar. Simpelweg het feit van een vinkje kunnen zetten motiveert mij om elke dag de oefeningen te doen. Zo zorg ik ervoor dat ik voor mijzelf zorg, elke dag opnieuw.

Mijn tegelwijsheid hierover is:

Do what you know is good for you.
Do it every day.
Even if you don’t want to
´

Wat is jouw selfcare routine?

´Mijn selfcare routine is schrijven, elke dag, 20 minuten. En nu ik het langer doe, merk ik dat mijn hele zijn wacht om de indrukken van de dag te delen. Door elke dag te schrijven wat ik zie en voel, word ik mij bewuster van mijzelf, mijn omgeving en de wereld. Sterker nog, het heeft als gevolg dat ik meer in het moment leef, meer aandacht geef aan situaties. Want ik weet dat ik er in detail over ga schrijven. En uit al die opnames van mijzelf, destilleer ik mijn eigen gebruikershandleiding. Een gids waarin staat wie ik ben.´

Hoe doe je dat, je eigen gebruikershandleiding schrijven?

´Je dagelijkse reflecties vormen een gedetailleerde, diepe opname van jezelf gedurende langere tijd. Vol details, zonder verdraaiingen. En als je genoeg content in je dagboek hebt, dan ga je de belangrijke insights markeren. Het is alsof je een spons uitwringt met de meest essentiële take aways over jezelf. Die vormen je eigen toolkit, jouw eigen zelfhulpboek waarin staat wat voor jou werkt.´

Jonathan heeft zijn eigen gebruikershandleiding gebundeld tot een boek. Het is een intiem ontdekkingsverhaal over hemzelf en een zoektocht naar de waarheid over het menselijk gedrag.

Hoe zorg jij voor anderen?

´Als je jezelf en je gewoontes wilt veranderen, dan heb je iemand nodig die je vertrouwt. Iemand die je uitdaagt, zodat je kunt zien wat anderen zien. Ik luister naar anderen, met mijn hele zijn. Het enige wat mensen echt willen is gehoord worden, gezien worden. Onlangs gaf ik een training bij een bedrijf. Daar leerde ik een man kennen die zich altijd verexcuseerde tegenover zijn collega´s. Voorafgaand aan een presentatie of bij een vergadering. Tijdens een sessie vroeg ik of hij een instrument speelde. Hij vertelde toen dat hij een fluit cadeau had gekregen die ongebruikt onder zijn bed lag. Dat hij prachtig viool kon spelen, vertelde hij er niet bij. Toen ik daarachter kwam, hield ik hem een spiegel voor en zei: jij legt constant de focus op wat je niet doet, zag hij zijn patroon. En zodra je ziet wat je patroon is, zodra je jezelf écht ziet, dan gaan dingen veranderen.´

Wat heeft de corona crisis ons gebracht?

´Een besef dat grote huizen, gadgets en geld niet kan vervangen wat écht belangrijk is. Want wat heb je hieraan als je geen fysiek contact kunt hebben met de mensen van wie je houdt?´

Jonathan´s leestips

Meer lezen over selfcare?