Selfcare ritueel van Lola: elke ochtend open ik het raam en begroet het leven

This post is also available in: Español (Spaans)

Hoe zorg jij voor jezelf? In de eerste aflevering van de serie Het Selfcare Ritueel praten we met Lola Martínez Cabrera uit Sevilla. Als therapeut Transpersonale Therapie, Mindfullness en Meditatie bij LolaMar in Amsterdam helpt zij mensen zichzelf weer te vinden. Haar selfcare ritueel is elke ochtend eerst contact maken met zichzelf én het leven.

Wie is Lola?

´De eerste keer dat ik mezelf afvroeg Wie is Lola?, had ik geen antwoord. Inmiddels ken ik mijzelf een stuk beter. Elke dag ontdek ik meer over mijzelf. Vooral tijdens mijn meditatiesessies, wanneer ik in stilte naar mijzelf en mijn emoties luister. En overdag, wanneer ik mijn gedachten observeer. Ik bén niet (meer) mijn gedachten, maar observeer ze. Dat is een groot verschil. Waarom vragen we onszelf niet vaker af wie we zijn, in plaats van wat we doen en wat we bezitten? Als je 5 minuten krijgt om de vraag te beantwoorden ´Wie ben ik´, wat is dan je antwoord? Weet jij écht wie je bent?´

Welke gebeurtenis heeft jouw leven veranderd?


´Een grote en complexe migraineaanval, 32 jaar geleden. De aanval was zo heftig dat ik er 3 maanden ziek van ben geweest. Tijdens mijn herstel voelde ik: ik ben in de basis gezond, ik heb de kracht om weer gezond te worden. Daarom spoelde ik de zware medicijnen door de wc en ben met veel standvastigheid gaan werken aan mijn eigen herstel. Meditatie, bewust ademhalen en opnieuw contact maken met mijzelf was de sleutel.´

Wat betekent voor jezelf zorgen voor jou?

´Voor jezelf zorgen is een constante zoektocht naar evenwicht. En luisteren naar je emoties. Volkorenbrood eten maar niet naar je emoties luisteren, is nog steeds niet goed voor jezelf zorgen.´

Wat is jouw selfcare ritueel?

´Mijn selfcare ritueel start meteen zodra ik wakker word. Ik maak contact met mijzelf door één hand op mijn hart te leggen en mijn andere op mijn hara (energiecentrale van het lichaam). Daarna doe ik het raam open en zeg ik hardop: welkom leven, wat heb jij vandaag voor mij? Deze manier van bewust de dag starten doe ik al 15 jaar, elke dag. Want dat is hoe ik het zie. Het leven roept ons elke dag. Wij moeten alleen de deur opendoen. Ik ben zo gelukkig dat ik leef, het leven is zo mooi, ik wil er niks van verliezen. Daarom is bewust leven ook zo belangrijk voor mij. Lange tijd leefde ik op de automatische piloot, en voelde het als overleven.´

Wat betekent bewust leven voor jou?

´Alles, het is de kern van hoe ik leef. Vol aandacht, het leven observerend. Als je leeft op de automatische piloot dan is je toekomst hetzelfde als je verleden. Bewust, observerend leven betekent dat je kunt kiezen hoe je omgaat met tegenslagen. Ben je bewust van je drijfveren en je denkbeelden, dan schreeuw je niet zomaar naar iemand. Of gooi je niet zomaar plastic op straat. Niet omdat je het zo hebt geleerd of omdat het de regels zijn, maar vanuit je innerlijke overtuiging. Gelukkig groeit het bewustzijn in de maatschappij met als gevolg een meer intrinsieke motivatie om goed te zorgen voor elkaar, de planeet en de dieren. ´

Hoe zorg jij voor de ander?


´Allereerst door voor mijzelf te zorgen. Wanneer je namelijk zelf in evenwicht bent, wordt je bewustzijn en hartintelligentie groter. Mijn vergrootte bewustzijn pas ik toe in mijn werk, waarin ik mensen help om stil te staan bij hun emoties. Een emotie is net als een baby. Als een baby huilt, wat doe je dan? Dan pak je´m op om te troosten. Je emoties zou je niet anders moeten behandelen. Als je je emoties niet oppakt dan blijven ze schreeuwen om aandacht. Of, erger, ga je leren om niet meer te voelen. En dat gaat op een gegeven moment wringen, waardoor je jezelf kunt verliezen. Tijdens mijn sessies mag ik erg dichtbij mensen komen. Ze laten mij zien wie ze écht zijn, ze openen hun hart en laten hun ziel spreken. We zijn veel meer dan de persoon die je ziet.´

Een emotie is net als een baby. Als een baby huilt, wat doe je dan? Dan pak je´m op om te troosten.

Lolamar

Hoe zie jij de wereld in deze tijd van corona?

´Als je een sinaasappel perst, wat komt er dan uit? Sinaasappelsap. Als een crisis zoveel druk op je zet dat jij als het ware wordt uitgeperst, wat komt er dan uit? Als de druk wordt opgevoerd dan pas kun je écht zien waar je van gemaakt bent. Komt er angst uit? Of kijk je naar deze crisis met vertrouwen en kalmte? Natuurlijk is het logisch om verdrietig te zijn, dat was ik ook na het overlijden van mijn moeder. En ook tijdens deze crisis, het is niet makkelijk allemaal. Maar ik ben verliefd op het leven, en dus staat er al snel een glimlach op mijn gezicht.´

Als de druk wordt opgevoerd door een crisis, dan pas kun je écht zien waar je van gemaakt bent. Komt er angst uit? Of kijk je naar deze crisis met vertrouwen en kalmte?

Lolamar

Nog een laatste tip, als therapeut?

´Leef! Niet in een overlevingsmodus of op de automatische piloot. En pak je emotionele verslavingen aan. Klaag je veel? Dan zul je ook steeds meer hebben om over te klagen. Want als je klaagt dan gaat je lichaam zich daarnaar conformeren, dan voél je ook echt meer pijn en ongemak. Misschien zoekt je lichaam ook iets om je over te klagen, zodat je jezelf slachtoffer kunt voelen. Waarom, wat zit daaronder? Je kunt niet kiezen wat je meemaakt, maar je kunt wel kiezen hoe je omgaat met tegenslag.´

Wil je graag contact met Lola? Op haar website kun je meer informatie vinden op haar website Lolamar.

Meer lezen?


Kruiden bij hormonale migraine
Mindset en gedrag veranderen: zo doe je dat