Selfcare ritueel van Hedy: ´Wat is er mooier dan zijn wie je bent en daarvan houden´

Hoe zorg jij voor jezelf? In de serie Het Selfcare Ritueel praten we met personen die heel bewust dagelijks voor zichzelf zorgen. Vandaag spreken we met Hedy Miranda, die dagelijks werkt aan een levendige liefdesrelatie met zichzelf. Haar selfcare ritueel is elke ochtend contact maken met haar ware zelf door stil te zijn en echt te luisteren naar wat haar innerlijk beweegt.

Wie is Hedy?

´Daar heb me nooit in verdiept. Ik ben Hedy. Gewoon wie ik ben. Goed genoeg. Iemand die mag spelen, die blij is, die vrij is. Een mens met liefde voor alles wat leeft. Van jongs af aan heb ik een rijk gevoelsleven, ik voel meer dan ik zie. Vaak voelde ik dingen die ik niet onder woorden kon brengen en dus ook niet kon delen. Wanneer ik praat dan is dat altijd vanuit mijn hart. Zo spontaan dat ik soms vergeet wat ik heb gezegd, maar juist met die opmerkingen raak ik andere mensen. Ook ben ik een juffertje ongeduld: heb ik inspiratie, dan wil ik het meteen realiseren. Als kind dacht ik al dat ik kon toveren.´

Hedy (70) is geboren in Zuid-Amerika. Ze woont samen met haar man in Brabant en is moeder van twee kinderen. Tot aan haar pensioen gaf ze lessen in Tai-chi en Qigong. Ook werkte ze als kunstzinnig therapeute en verzorgde meditatieweekenden in het klooster.

Welke gebeurtenis heeft jouw leven veranderd?

`Tijdens mijn eerste huwelijk kreeg ik boulimia. Er was veel fout in onze relatie. Wat volgde was een vrijwillige opname van 1,5 jaar in een psychiatrische inrichting. Ik was toen 25. Dat was in het begin vreselijk, maar bleek de meest helende tijd van mijn leven. Voor het eerst leerde ik dat het niet arrogant is om mijzelf lief te hebben. De tweede crisis vond plaats tijdens mijn tweede huwelijk. Het waren letterlijk zeven magere jaren. De derde uitdaging kwam toen bij mij borstkanker werd gediagnosticeerd. Al deze moeilijke periodes hebben gezorgd voor persoonlijke groei en verdieping van mijn inzichten. Ik leef nu met meer liefde, meer blijdschap.´

selfcare ritueel hedy
Afbeelding van een schilderij gemaakt door Hedy. Ze werkt hierbij met natte waterverf op vooraf natgemaakt papier

Wat heb je geleerd van de moeilijke momenten in jouw leven?

´De ellende begint bij wat en hoe je denkt. Als je boos bent zoek je al snel de schuld bij de ander. Bijvoorbeeld bij je ouders. Als je daarin blijft hangen, dan zit je in de slachtofferrol. De ander de schuld geven is het makkelijkst, vooral als je boos bent. Beter kun je eerst naar jezelf kijken. De kans is groot dat er namelijk iets in je binnenste niet in harmonie is. Daarom probeer ik altijd eerst de vinger naar mijzelf te wijzen als ik boos ben of me irriteer. Dit doe ik door echt stil te zijn, dan kom ik in contact met mijn innerlijke gids. Dat deel van mijn bewustzijn weet dat we allemaal één zijn daardoor ben ik milder en vriendelijker voor mezelf en de ander. Het is ons ego die stuurt op anders zijn, op afscheiding.´

Als ik boos ben op een ander wijs ik altijd eerst de vinger naar mijzelf. Waarschijnlijk ben ik zélf niet in harmonie.

Hedy miranda

Wat is jouw selfcare ritueel?

´Voor mezelf zorgen is in de eerste plaats vriendelijk zijn voor mezelf. Het doel van mijn selfcare ritueel is een levendige liefdesrelatie opbouwen en onderhouden met mijzelf. Dat doe ik in de eerste plaats door naar mijzelf te luisteren, door héél stil te zijn. Door mijn gedachten te laten voor wat ze zijn. En door verbinding te maken met mijn ware en Goddelijke zelf, mijn oerkracht. De liefdesbron. Die geef ik bewust de leiding, elke ochtend. Ook mediteer ik. Meestal zittend en als het te koud is, liggend in bed. Daarna doe ik de Wim Hof ademhalingsoefeningen, om mijn lichaam te ontzuren. Daarna start ik met oilpulling. Ik spoel 20 minuten mijn mond met olie, terwijl ik de vogels voer in de tuin of een spelletje patience speel op de computer. Van iedere dag wil ik een blije dag maken, waarin ik mag zijn wie ik ben.´

Hoe zorg jij voor anderen?

´Wat ik niet aan mezelf kan geven, kan ik ook nooit aan een ander geven. Op het moment dat ik luister naar mezelf, ben ik in staat om écht naar anderen te luisteren. Ben ik zelf kalm en vredig, dan straal ik dat uit en voelen anderen zich prettig bij mij in de buurt. Dan hoef ik niets te zeggen, dan zie je de rust mijn ogen, dan is er eenheid, samenzijn. Mensen met een probleem openen zich dan als een bloem. Luisteren naar de ander is een cadeau, want dan kan de ander zijn wie hij is, met al zijn gebreken. En wat is er mooier dan kunnen zijn wie je bent en daarvan houden?´

Op het moment dat ik luister naar mezelf, ben ik in staat om écht naar anderen te luisteren. Ben ik zelf kalm en vredig, dan straal ik dat uit en voelen anderen zich prettig bij mij in de buurt. 

Hedy Miranda

Wat wil je verder nog delen?

´Ik heb ontdekt dat de enige manier om gelukkig te zijn te maken heeft met innerlijke vrede. Om dit te bereiken moeten we onze gedachten strenger bewaken, want die geven ons leven vorm. Niet alleen de bewuste gedachten, maar vooral de gedachten achter de gedachten. Die zorgen voor een verwilderde geest met als gevolg veel onrust, ongedurigheid, gevoelens van schuld of depressie. Ik ken het maar al te goed, vroeger gingen mijn gedachten met mij op de loop. Nu weet ik dat ik daarin beter voor mijzelf mag zorgen, dat ik zelf degene ben die hier iets aan kan doen.´

Hedy´s favoriete boeken:

Meer lezen over selfcare rituelen?

Lees in een interview hoe Lola als selfcare ritueel als eerste het leven begroet, hoe Jonathan zijn eigen gebruikershandleiding schrijft of Martine zich zo kleed dat mensen haar begrijpen zoals ze is.

Afbeelding van een schilderij gemaakt door Hedy