Selfcare ritueel van Dana: prioriteit geven aan mijzelf

This post is also available in: Español (Spaans)

Hoe zorg jij voor jezelf? In deze aflevering van de serie Het Selfcare Ritueel praten we met Dana Orlinsky (37) uit Posadas, Argentinië. In haar familiebedrijf Byte helpt zij organisaties om te groeien en hun processen te verbeteren. Ze is een zeer succesvol onderneemster, en deelt vandaag haar selfcare geheimen met NaturalMenta. Dana: ´Het kost me steeds minder moeite om goed voor mezelf te zorgen, maar het blijft een constante training.´

Wie is Dana Orlinsky?

Eerst even een kleine introductie van mijn kant: Dana en ik ontmoetten elkaar in Vietnam, waar we allebei aan het backpacken waren. Dit zijn wij in september 2012, in het prachtige plaatsje Sapa. Daarna werden we vriendinnen. Qua karakter lijken we erg veel op elkaar, wat veel herkenning én botsingen oplevert!

cuidarme

Wie is Dana Orlinsky?


´Ik ben een zeer bewust en wakker persoon, nooit neem ik zomaar iets aan. Een non-conformist, altijd op zoek naar het beste, en dat betekent niet altijd de makkelijkste of ganbare weg. Nooit doe ik iets half. Ik probeer altijd het beste van mijzelf te geven in contact met mijn familie, mijn vriend Diego en mijn klanten.

Structuur, doelen en ambities zijn belangrijk voor mij. Elke dag, week en maand, stel ik mijzelf een doel. Bewust kiezen waar ik naartoe wil en wat ik ga doen, zorgt ervoor dat ik vol overgave en passie mijn taken voldoe.

Deze manier van leven, waar ik altijd het beste van mijzelf geef en altijd alles wil verbeteren, geeft mij zakelijk succes. Tegelijkertijd is het nooit af, en dat geeft wel eens een gevoel van ontevredenheid en disbalans. Alles kan altijd beter.

Nieuwsgierigheid is een andere eigenschap van mij, en dat heeft me veel gebracht. Wat mij wel eens overweldigt, is dat één leven niet genoeg is om alles te leren wat ik wil leren en alles te doen wat ik wil doen. Kortgeleden besefte ik mij dat het hoofddoel in mijn leven is: simpelweg gelukkig zijn. Die gedachte geeft mij rust, en zorgt ervoor dat ik meer ruimte geef aan de spontaniteit van het dagelijks leven.´

Ik heb leren vertrouwen op mijn intuïtie en mijn hart. De beste GPS die je maar kunt hebben.

dana orlinsky

Welke gebeurtenis heeft jouw leven veranderd?

´Het begin van een nieuwe ervaring: een nieuw leven in Nieuw-Zeeland. Als mijn leven een boek zou zijn, zou dit hoofdstuk 2 zijn. 7 kilo verloor ik, vanwege de stress die een onbekend land, onbekende manieren, een taal die ik niet sprak met zich meebracht. Uiteindelijk kwam alles goed: ik vond een baan, vrienden, leerde Engels en kon zelfs sparen om daarna te gaan backpacken in Azië.

Mijn belangrijkste les hieruit is: waar ik ook terecht kom, ik red me wel. Want ik heb leren vertrouwen op mijn intuïtie en mijn hart. En dat is de beste GPS die je maar kunt hebben.´

Wat betekent selfcare voor jou?

´Selfcare betekent van mezelf houden, mijzelf waarderen, prioriteit geven. Dat is moeilijk voor mij, omdat ik anderen altijd belangrijker vind, en ook zakelijk is er altijd wel iets te doen. Jezelf niet op de eerste plaats zetten is lange tijd een van mijn overlevingsmechanismes geweest… Het is nou eenmaal makkelijker om voor de ander te zorgen, want het geeft je het gevoel dat je iets bijdraagt. Je bent ook eerder klaar. Dus dat geeft voldoening. Zorgen voor jezelf is veel meer werk, vooral als je het constant doet. En vaak vereist het ook een diepere verandering. En daar hebben we niet altijd de zin, de tijd en de energie voor.

Voor mezelf zorgen betekent ook dat ik structuur geef aan voor mijzelf zorgen. Het is een kwestie van schema’s opstellen, prioriteiten stellen. Het gaat om het maken van zeer bewuste keuzes. Ook al zien al je dagen er hetzelfde uit, elke dag kiezen we het leven dat we leiden. Of lijden. Het is een aaneenschakeling van keuzes. Vandaag bijvoorbeeld vroeg mijn zus mij om voor mijn neefje te zorgen. Mijn familie is een van de belangrijkste dingen in mijn leven, dus mijn reflex was om meteen ja te zeggen. Toch wilde ik graag naar yogales, en dus gaf ik die prioriteit. Na de yogales ga ik meteen door naar mijn zus om voor mijn neefje te zorgen.´

selfcare ritueel
De wekelijkse boodschappen uitgestald op haar aanrecht

Wat is jouw selfcare ritueel?

´Mijn selfcare ritueel… Ik heb meerdere. Voor mezelf zorgen is de beste manier om het geld te investeren dat ik verdien met werken. Nooit bespaar ik op eten, massages, lichamelijke verzorging en mentale verzorging, zoals coaching.´

Nutritief eten (80-20 regel)


´Ik let op alles wat ik in mijn mond stop. Vooral van maandag tot en met vrijdag, probeer ik een zeer voedzaam dieet te volgen. In het weekend ontspan ik, tijdens familieaangelegenheden of thuis. Want ook de minder gezonde dingen dragen bij: van een lekkere taart komen er endorfinen vrij die mij gelukkig maken. Dat is voor mij een fijne manier om de 80-20-regel toe te passen.´

Wekelijkse ontspannende massage

Elke vrijdag doe ik een selfcare ritueel waar ik erg blij mee ben: 1,5 uur massage. Een fantastische afsluiting van een volle week met veel verantwoordelijkheden en uitdagingen. En een manier om heerlijk uitgerust het weekend te starten.
(In dit artikel Je weerstand verhogen met een massage lees je waarom het een grote investering in je gezondheid is om een wekelijkse massage te boeken).

Maandelijkse facial en nagelverzorging

Eén keer per maand doe ik een gezichtsbehandeling en om de 15 dagen laat ik mijn nagels verzorgen. Dat mijn voeten en handen er netjes en verzorgd uitzien, vind ik belangrijk.

Persoonlijke Coaching en Relatiecoaching

We kiezen onze emoties niet, maar we kunnen wel leren om er beter mee om te gaan. En coaching is een manier om je eigen gereedschapskist voor omgaan met je emoties samen te stellen. Door coaching heb ik nu een betere relatie met mijzelf en met mijn vriend Diego.

Momenten van flow zoeken


Zitmeditatie past niet bij mij. Maar door koken raak ik compleet in een flow, dat is mijn vorm van meditatie. De kleuren, de geuren van eten, ik kan me er helemaal in verliezen. Datzelfde heb ik als ik voor mijn planten zorg, ze zijn zo mooi en ruiken zo lekker!

selfcare ritueel

Dankbaarheid


Tel je zegeningen: ik doe het elke ochtend zodra ik wakker word en elke avond voordat ik ga slapen. Hierdoor blijft de perfectionist en de ontevreden persoon in mij in balans. ´

Hoe zorg jij voor de ander en voor de natuur?

´Ik probeer zo min mogelijk te consumeren. En dat wat ik koop of gebruik, gebruik ik tot het écht niet meer bruikbaar is. Mijn groente en fruit-afval zet ik in als compost voor mijn planten.

Het grootste cadeau dat je aan de ander kunt geven, is er écht zijn. Op de belangrijke momenten, maar ook in contact en tijdens een gesprek. Dat is de manier die ik toepas om mijn relaties te verdiepen.

Ik geef altijd 100% in wat ik doe. Als ik op het werk ben, geef ik 100%, ga ik naar de spotschool dan sport ik voor 100%. Eet ik met Diego, dan gaat mijn mobiel uit en ben ik 100% aanwezig. ´

Selfcare ritueel set van Dana:

Van deze 4 boeken heb ik ontzettend veel geleerd over goed voor jezelf zorgen:

Heb jij ook een bijzonder selfcare ritueel?

Maak jij van voor jezelf zorgen ook een feest? Dan kom ik graag met jou in contact. Stuur me even een berichtje via hieke@naturalmenta.nl en dan neem ik binnen 24 uur contact met je op.

De nieuwste blogposts: