This post is also available in: Español (Spaans)
Hormonen die altijd in balans zijn, een wens van elke vrouw! Maar hoe bereik je de ideale mix tussen oestrogeen en progesteron? Door Seed cycling, een fenomeen overgewaaid uit de USA. Door per week een ander type zaad te eten, ‘voed’ je als het ware de hormoon die dan piekt om deze in balans te krijgen. En dat is gunstig voor het evenwicht tussen jouw testosteron-, oestrogeen- en progesteronniveaus. En dus krijg je meer hormonale balans via seed cycling.
Voordat we uitleggen hoe seed cycling werkt, is het goed om te begrijpen hoe hormonen werken. En hoe de vrouwelijke cyclus werkt. Als je dat allemaal al weet, scroll dan gerust door naar het einde van het artikel om te lezen hoe seed cycling werkt.
Hormoonspiegel tijdens de cyclus
Hormonen zijn stoffen die door de klieren worden gemaakt en worden afgegeven aan het bloed. Hormonen worden gemaakt in bijvoorbeeld de schildklier, teelballen en eierstokken. Via het bloed stromen ze door je hele lijf. Samen vormen alle hormonen jouw persoonlijke ‘hormoonspiegel’: het gehalte van hormonen oestrogeen, testosteron en progesteron in je bloed.
En afhankelijk van de plek in jouw maandelijkse cyclus, is het gehalte van een bepaald hormoon hoger of lager. Oftewel: iedere week zijn je hormoonniveaus anders. Elke maand weer. Het goede nieuws is: zijn de hormoonstoffen in balans, dan ben je goed gehumeurd, uitgerust, vruchtbaarder, heb je een stralende huid en minder menstruatieklachten. Is je hormonenmix uit balans, dan raak je prikkelbaar en kun je hormonale problemen krijgen, zoals hormonale migraine (lees ook ons artikel over hormonale migraine).

Hier zie je welk hormoon de hoofdrol speelt per week in de cyclus
Hormoonwaarde niet in balans: hoe merk je dat?
Een van de eerste dingen die je moet weten is, dat onze hormonale huishouding een zeer complex systeem is. Je kunt de 3 hormonen niet los van elkaar zien, ze werken namelijk zeer nauw samen. Daarom is een tekort van een bepaald hormoon van invloed op een ander hormoon. Het is daarom best lastig te pinpointen waar de problemen beginnen.
Maar als je helemaal niet weet wat de gevolgen zijn van een tekort of teveel van een hormoon, ben je nog verder van huis.
Oestrogeen uit balans
Er zijn in het totaal drie soorten oestrogeen. Dit zijn oestriol, oestradiol en oestron. Oestradiol is het belangrijkste oestrogeen met oestron als bijproduct. Oestrogeen ontwikkeld in de tienerjaren de borsten en de ontwikkelingen van de vagina en baarmoeder.
Gevolgen van te weinig oestrogeen:
- Minder of geen zin in seks
- Vaginale droogheid
- Slapeloosheid
- Stemmingswisselingen en slecht humeur
- Oververmoeid
- Droge huid
- Onvruchtbaarheid (oestrogeen reguleert het baarmoederslijmvlies)
- Risico: hart en vaatziekten en borstkanker
- Osteoporose en last van botten (oestrogeen houd botmassa in stand)
Gevolgen van te veel oestrogeen:
- Cellulitis
- Heftige bloedingen tijdens menstruatie
- Toename van vet op de bovenarmen, bovenbenen en heupen (oestrogeen niet in balans)
- Versnelde veroudering
- Hoofpijn of migraine
- Vleesboom (baarmoeder)
- Candida
- Premenstrueel syndroom (PMS)
- Depressieve gevoelens
Testosteron uit balans
Testosteron is officieel een mannelijk geslachtshormoon. Vrouwen maken ook testosteron aan – de één meer dan de ander. Vrouwen maken 1-2 mg testosteron aan per dag. Dit gebeurt in de eierstokken en in de bijnieren. Let op: bij chronische stress en te weinig eten daalt de aanmaak van testosteron. Doe je veel aan krachttraining en bekleed je een leiderschapsfunctie, dan stijgt de testosteron.
Gevolgen van te weinig testosteron:
- Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
- Diabetes
- Verminderen hersenfunctie & botmassa
- Minder zin in seks
Wat lastig is dat een te weinig testosteron dezelfde negatieve effecten heeft als te weinig oestrogeen. Hierdoor kun je soms niet met zekerheid stellen welke van de 2 hormonen de schuldige is.
Gevolg van te veel testosteron:
- Te veel lichaamsbeharing, o.a. op het gezicht
- Haarverlies (gek genoeg tov de vorige bullet)
- Te veel talg (acné)
- Kleine borsten
- Verlagen van de stem
- Meer spiermassa
- Onregelmatige menstruatiecyclus
Progesteron uit balans
Progesteron reguleert samen met oestrogeen de menstruatiecyclus van de vrouw. In de tweede helft van je menstruatie, dus na de eisprong, is progesteron de baas. Dit hormoon is van belang bij de zwangerschap en helpt je om te slapen. Ook verhoogt het de lichaamstemperatuur.
Te weinig progesteron:
- Te weinig progesteron kan zorgen voor een miskraam tijdens zwangerschap
- Vroeggeboorte
- Pijnlijke gewrichten
- Prikkelbaar
- Botontkalking
- lage metabolisme
Te veel progesteron:
- Gewichtsschommelingen
- Waterdetentie
- Opgeblazen gevoel
- Pijn in de benen
- Traag in de ochtend (tip: doe ook aan dry brushing)
- Angstig
Seed cycling: zo doe je dat
Nu we een beter begrip hebben van hoe hormonen werken, is het tijd om uit te leggen hoe seed cycling werkt. Zaden roteren gedurende je menstruatiecyclys is een manier om je hormoonbalans ‘gezond’ te houden. Door per week een ander type zaad te eten, ‘voed’ je als het ware de hormoon die dan piekt om deze in balans te krijgen.
Zo werkt het:
- Koop lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad en zonnebloempitten, ongeroosterd, ongezout. Het liefst biologisch en organisch voor het beste effect.
- Rouleer de zaden op basis van het moment in je cyclus:
- Dag 1-13 : Boost je oestrogeengehalte met 1 theelepel lijnzaad en een theelepel pompoenpitten per dag;
- Dag 14-28: Boost je progesteron met 1 theelepel sesamzaadjes of zonnebloempitten per dag.
Vanaf dag 1 van je menstruatie tot dag 13, start je de dag met lijnzaad en pijnboompitten. Na twee weken, ga je over op de sesamzaadjes en zonnebloempitten.
Onderstaande infographic maakt het extra duidelijk:
Om het in je systeem te krijgen, kun je er de eerste maand dat je start een melding van maken in je agenda.
Als je de zaden en pitten in een mooie wreckpot doet, hoef je deze alleen maar te verwisselen in je ontbijtmandje, of het kastje waarin je het ontbijt bewaart. Op die manier is seed cycling makkelijker vol te houden.
Veel succes!
Andere tips voor meer hormonale balans
- Blijf op gewicht. Er zijn talloze fitness, voeding & lifestyleporgramma´s online te vinden. Het FitCooking lifestyle programma bijvoorbeeld, bestaat uit 4 eenvoudige stappen. Als je die toepast, zie je na 12 weken resultaat.
- Zorg voor natuurlijk daglicht, maak elke dag een wandeling;
- Beweeg dagelijks;
- Gebruik zo min mogelijk xeno-oestrogenen uit medicijnen, cosmetica en chemische schoonmaakmiddelen (lees hier ons artikel over ecologisch schoonmaken);
- Doe aan yoga. Via Happy with Yoga kun een 8-weekse Mindfulness cursus volgen, inclusief audiobestanden, video’s en dagelijkse emails. De cursus is een dagelijks stappenplan voor wie meer rust wil ervaren en minder stress.
- Probeer zo kalm en rustig mogelijk te blijven. Stress heeft veel effect op je hormonen en vervolgens weer op je emoties. Lees hier ons artikel over magnesium eten tegen stress;
- Houd er een verstandig bioritme op na, probeer een zo regelmatig mogelijk dagelijks ritme te hebben. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de Ayurveda leefstijl en de chronovoeding theorie.
- Mocht je veel last hebben van schommelingen, dan raad ik je het Hormoonbalansdieet aan van Ralph Moorman. Je kunt hier een gratis startpakket aanvragen met 39 gratis recepten.
Meer lezen over hormonen
- Het boek Alles draait om je hormonen (Rineke Dijkstra)
- Hormonale migraine : dit kun je eraan doen (artikel Naturalmenta)
- Kruiden om sneller zwanger te worden (artikel Naturalmenta)
- Kruiden bij bij hormonale migraine: 5 op een rij (artikel Naturalmenta)
- Leefstijl en zwanger worden (artikel Naturalmenta)
- Herstellen van de bevalling met Ayurveda (artikel NaturalMenta)
Bronnen gebruikt voor dit artikel:
dokter.nl | | Wikipedia | Healthline.com | 24baby | mens en gezondheid.info | yourhormones.info
Wil je niets meer missen van NaturalMenta?

Join the selfcare community van NaturalMenta
Wil je graag beter voor jezelf gaan zorgen, voor de ander én voor het milieu? Wij helpen je graag met tips en inspiratie om beter voor jezelf te zorgen, zowel fysiek, mentaal als spiritueel. Want als jij in balans bent, kun je een meer betekenisvol leven leiden. Je hebt dan meer ruimte in je hoofd om écht te kunnen luisteren naar de ander. En hebt de energie om je routines te veranderen en een meer milieuvriendelijkere leefstijl te omarmen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan sturen we je eens in de zoveel tijd een overzicht van de best gelezen artikelen over selfcare, mindset, gezond eten en leven. Alvast hartelijk bedankt en veel leesplezier.