Natuurlijke zonnebrandcrème: beter voor jou én het milieu

Smeren smeren smeren, als je jezelf wilt beschermen tegen veroudering van de huid en kanker. Helaas zitten er in de meeste zonnebrandcrèmes veel schadelijke stoffen, voor jezelf en voor het milieu. Met zelfgemaakte ecologische zonnebrandcrème bescherm je de huid op een natuurlijke manier tegen verbranding door de zon.

Schadelijke stoffen in chemische zonnebrandcrèmes


Veel zonnebrandcrèmes bevatten oxybenzone. Dit stofje zorgt ervoor dat de UV-stralen niet doordringen tot de huid, maar is tegelijkertijd schadelijk voor de gezondheid. Het veroorzaakt celschade, allergische reacties en hormonale ontregelingen – waardoor je bijvoorbeeld migraine kunt krijgen. Ook tast oxybenzone de flora en fauna in zee aan, met als gevolg de verdwijning van prachtige koraalriffen. Hawaï heeft om die reden het gebruik van chemische zonnebescherming verboden.

Natuurlijke zonnebrandcrème maken: een gedoe?

Natuurlijke zonnebrandcrème zelf maken, dat is vast een heel gedoe denk je misschien. Gelukkig valt dat heel erg mee. De natuurlijke producten die je hiervoor kunt gebruiken zijn in de regel namelijk eetbaar. En dus verkrijgbaar in de supermarkt. Het is eigenlijk net zo simpel als starten met eetbare olie smeren op je gezicht in plaats van chemische crèmes. Een natuurlijke zonnebrandcrème maken met een wat hogere factor die de hele zomer meegaat, is een kwestie van mixen en 1 minuut werk.

Natuurlijke zonnebrandcrème gebruiken: wel goed beschermt?

Zonnestralen zijn gunstig voor ons organisme, we maken er bijvoorbeeld vitamine D mee aan. Vitamine D is goed voor de botten, bevordert het herstel van sommige ziekten en verbetert ons humeur. Maar als je teveel zonnestraling krijgt dan kan dit schadelijk zijn. Om te begrijpen of een natuurlijke zonnebrandcrème wel veilig is, moet je eerst het principe van de zonbeschermingsfactor begrijpen. De zonbeschermingsfactor is een filter dat berekent hoe lang we aan de zon kunnen worden blootgesteld zonder te verbranden.

Zo bereken je de Sun Protection Factors (SPF’s):
De filter die de natuurlijke zonnebrandcrème x 10 = het aantal minuten dat je huid beschermt is tot deze rood wordt en verbrandt.

Stel dat je een natuurlijke zonnebrandcrème gebruikt met factor 10, dan kun je daar 100 minuten veilig mee in de zon. Je moet simpelweg vaker smeren als je een crème gebruikt met een lagere factor.

Welke type natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn er allemaal?

Aloe vera

Aloe vera is een plant die veel voorkomt in Mediterraanse landen. Op Gran Canaria groeien ontzettend veel aloe vera planten, veel daarvan worden gebruikt om zonnebrandcrème van te maken. Het wordt ook gebruikt om wonden te verzachten, of om gezonde detox dranken van te maken. Je kunt aloe vera namelijk ook opeten. Snijd de bladeren van de aloe vera eraf en verzamel het geleiachtige sap dat eruit druppelt. Je kunt het meteen aanbrengen of mixen zodat je het makkelijker mee kunt nemen. De natuurlijke extracten van de aloe vera-plant bied altijd een goede bescherming. 

Zonnefactor 10, verkrijgbaar bij de bij plantenwinkel of via Bol.com

Sesamolie

Sesamolie heeft een grote antioxidatieve kracht die ons beschermt tegen celbeschadiging door de zonnestralen. Bovendien helpt het om de huid te hydrateren en bevat het vitaminen zoals B en E. Heb je een erg blanke huid? Gebruik sesamolie dan in combinatie met een creme met een hogere factor. Als de huid eenmaal gebruind is, kan het wel gebruikt worden als een zonnebrandcrème. Bespaar niet op de kwaliteit van sesamolie: hoe beter de kwaliteit, hoe beter de bescherming tegen de zon. Je kunt sesamolie overigens ook gebruiken als dagcrème.
Zonnefactor 4-6

Wortel

Lekker zomers drankje: wortel sinaasappel gember smoothie, lees hier het recept

Behalve natuurlijke zonnebrandcrème smeren op de huid, kun je jezelf ook van binnenuit tegen de zon beschermen. Als je in de lente en in de zomer elke dag wortel dan wordt je huid iets meer getint waardoor je minder snel verbrandt. Vanwege de ophoping van betacaroteen, wordt je huid van binnnenhuid als het ware gekleurd. In een studie die in 2005 uitgevoerd onder een Aziatische bevolkingsgroep, werden veranderingen in de huidskleur gedurende zes weken geëvalueerd. Na dagelijkse inname van zeer carotenoïderijke shakes, nam hun huidskleur toe. Geloof dit of niet, wetenschappers zijn het er sowieso allemaal over eens dat carotenoïden in de wortel de huid van binnenuit versterkt en helpt beschermen.

Andere natuurlijke zonnebrandcrèmes:

Hazelnootolie (SPF 10)
Olijfolie (SPF 7)
Kokosnootolie (SPF 7)
Amandelolie (SPF 4)
Jojoba-olie (SPF 4)

Recept voor ecologische, zelfgemaakte zonnebrandcrème

natuurlijke zonnebrandcreme
Mix alle ingredienten in 1 minuut en klaar is je natuurlijke zonnebrandcrème (Bron: Victoria Moradell)

– 5 theelepels sesamolie (supermarkt)
– 2 theelepels gel uit de aloe vera-plant (bloemenwinkel)
– 2 theelepels zinkoxide (apotheek)
– halve theelepel vitamine E (Kruidvat)

Bereidingswijze
Doe 5 theelepels sesamolie, zinkoxide in een schaaltje en mix door elkaar met een staafmixer. Je ziet dat de emulsie er nu al uitziet als een crème. Voeg nu 5 theelepels met aloe vera gel toe. Roer goed door elkaar en voeg de halve theelepel met vitamine E toe. En klaar is je zonnebrandcrème.

Gebruiken van de natuurlijke zonnebrandcrème

Hopelijk ga je de komende periode op een meer natuurlijke manier van de zon genieten. Probeer uit welke natuurlijke bescherming het best bij jou past, welke je het fijnst vindt.

Nog een paar tips voor het gebruik van natuurlijke zonnebrandcrème:

  • Hoewel je chemische zonnebrandcrèmes een half uur van tevoren moet aanbrengen, werken natuurlijke zonnebrandcrèmes meteen.
  • Omdat de crèmes 100% natuurlijk zijn, is het ook prima om kinderen mee in te smeren.
  • De zelfgemaakte crème is 3 maanden houdbaar als je´m bewaart op een donkere plek. Neem je de crème, dan liever in een koelbox in de schaduw bewaren om de houdbaarheid te garanderen.
  • De meeste natuurlijke zonnebrandcrèmes hebben een factor 10 dus dat betekent ca elke 1,5 uur smeren.
  • Na het baden of de sportactiviteit altijd opnieuw smeren.
  • Breng de crème aan op een droge huid. De natuurlijke zonnebrandcrème aanbrengen na droogborstelen van je huid is ideaal, omdat het dan beter wordt opgenomen.

Heel veel plezier deze zomer! Heb je een vraag of een reactie, schroom niet om contact met ons op te nemen.