Natuurlijke deodorant gebruiken: daar zit écht geen naar luchtje aan

This post is also available in: Español (Spaans)

Via zweet verlaten gifstoffen je lichaam, en via deodorant met parabelen, aluminium en drijfgas smeer je het er weer op. Dat kan gezonder en beter! Natuurlijke deodorant moet je vaker opbrengen dan de chemische variant, maar voelt net zo fris en droog aan. Zo stap je over.

Zweten is erg goed voor je. Zweet loost afvalstoffen, beschermt je tegen ziektes, reinigt je huid en heeft nog veel meer voordelen. Wat minder fijn is, is de zweetlucht. Bekend is dat de Romeinen die ook al massaal probeerden te bevechten, met houtskool en geitenvet. Deodorant op basis van houtskool heeft inmiddels alweer zijn comeback gemaakt – mocht je het willen uitproberen. De moderne deodorant zoals verkrijgbaar bij de drogist en in de supermarkt werd in 1888 gelanceerd in de USA op de markt. Deze deodorant bevatte zink. Jaren later werd zink vervangen door aluminium, waarna in de jaren ´60 de deospuitbus op de markt kwam.

Comeback van ecologische deodorant

Niet iedereen is fan van de fabrieksdeo. In de meeste deodorants zitten aluminium. Dit heeft als functie om de zweetkliertjes te verstoppen, waardoor je niet gaat zweten. Het natuurlijke proces verstoren is al niet goed voor de gezondheid, maar daarnaast wordt aluminium ook in verband gebracht met het ontstaan van borstkanker en alzheimer omdat het een giftige werking heeft op de lever. De drijfgassen in de deobussen tasten de ozonlaag aan en de parabenen in de deo zijn hormoonverstoorders. En hormonen die uit balans zijn kunnen leiden tot onvruchtbaarheid en migraine. Logisch dus dat steeds meer mensen overstappen op een natuurlijke deodorant.

Natuurlijke deodorant zelf maken

Zelf deodorant maken is net zo makkelijk als een eitje bakken. Trek je keukenkastje open, mix de ingredienten en zet (afhankelijk van het seizoen) in de koelkast of badkamer. Deze deodorant geeft niet af op kleding en zorgt gedurende ca 8 uur voor een droog en fris gevoel.

Zo maak je zelf deodorant

Dit heb je nodig

  • zuiveringszout (baking soda) , 4 eetlepels
  • kokosolie voor de antibacteriele werking , 4 eetlepels
  • 4 eetlepels maiszetmeel voor de vochtabsorberende werking, 4 eetlepels
  • optioneel: olijfolie, 2 eetlepels
  • optioneel: 10 druppels etherische olie naar keuze, maar het beste kies je eucalyptus, salie of den voor de antibacteriele werking

Bereidingswijze

Warm de kokosolie langzaam op en meng met maiszetmeel en het zuiveringszout. Als de kokosolie al vloeibaar is door de warmte buiten, dan is het niet nodig deze op te warmen. Voeg nu aan de mix de olijfolie en optioneel ook de estherische olie toe. In de koelkast bewaren in een (uitgekookt) potje. Ik heb er een lege jampot voor gebruikt, maar overgieten in een gebruikte deoroller kan ook – vind ik teveel gedoe, dus ik breng het op met mijn vingers. Mijn ervaring: het is even wennen bij het opbrengen, maar daarna de hele dag een droog gevoel. Op een normale dag beschermd tegen zweetlucht tot ca. 17.00 uur, daarna lijkt het uitgewerkt. Natuurlijke deodorant moet je dus vaker opbrengen. Ervaring van Raúl (mijn man): geeft niet af op de kleding en ruikt lekker.

Natuurlijke deodorant kopen

Heb je geen tijd, zin of energie om zelf natuurlijke deodorant te maken? Dan kun je natuurlijke deodorant ook kopen. Dat is al een betere stap richting een gezondere en groenere levensstijl.

T´eo
Deze deoreep van Lush ruikt naar citroen en is gemaakt van wit poeder. Het werkt goed. Wel even een tijdje laten intrekken voordat je je kleren aantrekt.
Prijs: 9 euro voor 90 gram
Verkrijgbaar: Lush

Salt of the earth
Deze deodorant is gemaakt van kalium aluin. Aluin is een mineraalzout dat al in het oude Egypte vanwege de anti-transpirerende werking. Je moet deze deodorant meerdere keren per dag aanbrengen om zweetlucht tegen te gaan.
Prijs: 6,99 euro voor 90 gram
Verkrijgbaar: Saltoftheearth

Geïnspireerd door een gezondere en groenere lifestyle?


Stap dan ook over op:

Heb je de smaak te pakken? Lees dat ook het boek Detox je Huid