Natuurlijke anti muggen middelen: de Mediterraanse aanpak

This post is also available in: Español (Spaans)

Vandaag geven we antwoord op de vraag hoe je muggen op afstand kunt houden, zonder jezelf en de natuur te beschadigen met chemische middelen. Hoe worden de muggen verjaagd in Mediterraanse landen? We zetten een aantal natuurlijke anti muggen middelen voor je op een rij.

Zodra de temperatuur begint te stijgen, zie je en voel je ze weer. En met een beetje pech hoor je ze ook, zoemend in je oor midden in de nacht. En dan start de jaarlijkse jacht op de tweevleugelen weer. Vliegenmeppers, ventilators, lampen met blauw UW-licht, anti-mug verf, apps´s met anti-muggen geluid, klamboes… Alles om de muggenbeten en irritatie te voorkomen. Heel logisch allemaal en het lukt ons behoorlijk: Duits onderzoek toont aan dat de hoeveelheid insecten met driekwart is afgenomen. Of dat goed is, is maar de vraag. Muggen zijn namelijk erg belangrijk voor ons ecosysteem. Ze filteren algen uit het water en vormen een lekkere bite voor vissen, kikkers en libellen. Nuttig wel, die muggen maar liever recreëren ze ergens anders dan in jouw woning en op jouw lijf. Dus hierbij de tips hoe je muggen op een natuurlijke manier verjaagt.

Limoen of citroen met kruidnagel

Spanje produceert meer dan een miljoen ton citroenen per jaar. Een groot deel daarvan wordt geexporteerd en verwerkt tot frisdrank en etherische olie. De citroenen die in het land blijven, worden veel gebruikt in desserts en als dressing in de salade. Mijn schoonmoeder Maria gebruikt het ook als verfrisser voor in de keuken. Ze doet de citroenschillen kort in de magnetron waarna de keuken volgens haar weer fris ruikt. Om muggen te verjagen is citroen als natuurlijke anti muggen middel een klassieker.

Gebruiksaanwijzing
Snijd een halve citroen door en prik daar kruidnagels in. Zet deze in de slaapkamer en de muggen blijven weg. Goedkoop, effectief en aromatisch. Let op: wel na 1 nacht uitgewerkt.

Lekkere lavendelgeur tegen muggen

De lavendelplant verspreidt een aroma die muggen (en andere insecten) haten. Wist je dat het ook een kalmerende werking kan hebben op de huid? Dat maakt lavendel extra fijn om te gebruiken als anti muggen middel.

Gebruiksaanwijzing:

  • Doe lavendelolie in een spuitbus en spray deze door de woning
  • Laat lavendel groeien in je tuin, woning of balkon
  • Maak etherische olie van lavendel en smeer dit op je huid

Verkrijgbaar via:
Amazon, Holland & Barrett, Intratuin en de lokale supermarkt

Knoflook: ook muggen vinden je stinken

Knoflook is een klassieker uit de Spaanse keuken. Hoewel China het meeste knoflook ter wereld produceert, staat Spanje met 274.641 ton (in 2020) op de 6e plaats. De Spaanse knoflookvelden staan met name in Cuenca, Albacete en Córdoba. Na het eten je van knoflook, is dat ruikbaar via de poriën van je huid. Dat schrikt behalve mensen ook muggen af. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat knoflook muggen verjaagd. Maar omdat knoflook lekker en ook erg gezond is, is het ´t proberen waard.

Citroengeur van de eucalyptusboom

Muggen haten de geur van citroen. En alle planten die naar citroen ruiken, zoals citroenmelisse – een plant die je ook kunt inzetten tegen migraine. Wat erg goed werkt tegen muggen zijn eucalyptusbladeren van de eucaliptus citridora boom. Deze boom is afkomstig uit Australie, maar ook veel te vinden in Spanje, Frankrijk, Griekenland en andere Mediterraanse landen. De bladeren van deze boom bevat para-menthaan-3,8-diol (PMD), een stof die net zo effectief is tegen muggen als het chemisch anti muggen middel DEET.

Eucalyptustakken staan ook mooi in een vaasje

Gebruiksaanwijzing eucalyptus anti muggen:

Eucalyptuswater
Kook 200 gram van de bladeren van eucaliptus citridora gedurende 45 minuten in 1 liter water. Doe het water in bakken, vazen en verspreid deze bij de deuren en in je woning.

Eucalyptus etherische olie
Kook 100 gram eucalyptus citroenbladeren gedurende 5 uur in 300 ml olijfolie en bewaar deze in een uitgekookte fles. Smeer jezelf elk uur in met de etherische eucalyptus olie.

Verkrijgbaar via
Via Amazon kun je etherische olie kopen van eucalyptus en gedroogde bladeren van de citroen eucalyptusboom.

Muggen vinden kamille niet kalmerend

Kamille kan ook een goed muggenafweermiddel zijn. Meng 250 gram kamillebloemen in water. Was de kamille goed en wrijf het op de huid. Herhaal dit elke twee uur. Overigens kun je kamille ook inzetten als kruid tegen migraine. Lees hier het artikel over kruiden bij hormonale migraine.

Heel veel plezier en succes met deze natuurlijke anti muggen middelen. Niet alleen houd je de muggen op afstand, je kunt ondertussen zelf ook genieten van de heerlijke geuren van moeder natuur.

Wil je niets meer missen van NaturalMenta?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!

Blijf op de hoogte

Wil je graag beter voor jezelf gaan zorgen, met als doel om zwanger te worden of lekkerder in je vel te zitten? Schrijf je dan in voor de NaturalMenta nieuwsbrief. Eens in de zoveel tijd sturen we je dan een overzicht van de best gelezen artikelen. Alvast hartelijk bedankt!

Schrijf je in voor de NaturalMenta Nieuwsbrief

* indicates required
/ ( mm / dd )