Migraine fighter nr 1: magnesium

This post is also available in: Español (Spaans)

Bij migraine werken de bloedvaten in hersenen niet goed samen. Wat daar bij jou de oorzaak van is kun je het beste laten onderzoeken. Wel kun je zelf alvast de migraine te lijf gaan met ingrediënten die de hoofdpijn verlichten. In deze serie over eten tegen migraine nemen we deze voedingsbronnen onder de loep. Hierbij deel 1 over de een belangrijke migraine-fighter: magnesium.

Tegen stress en zenuwprikkels

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij veel lichamelijke processen: ten eerste zorgt magnesium voor sterke botten, energie, opbouw van spiermassa en meer. Bij veel geestelijke en fysieke inspanning doet het lichaam een beroep op magnesium om stress tegen te gaan. Daarnaast heeft magnesium de taak om zenuwprikkels over te brengen, het lichaam te ontspannen en draagt bij aan een goede stofwisseling in de hersenen.

Hoofdpijn ontstaat vaak door het te nauw samentrekken van de bloedvaten. Omdat magnesium de bloedvaten wijder maakt en goed is voor de bloedsomloop, heeft magnesium een ontspannende werking op het hoofd en de nekspieren. Uit diverse studies blijkt dat magnesium aanvallen van migraine kan verlichten. Een van de meest significante studies die dit heeft aangetoond is die van Dr. A. Peikert van de afdeling Neurologie en klinische Neuropsychologie aan de München-Harlachingkliniek.

Wat weet jij over magnesium?

  • De helft van de migrainepatiënten heeft een magnesiumtekort, sowieso altijd na de aanval wanneer het lichaam veel magnesium heeft gebruikt vanwege de fysieke stress
  • Ons lichaam bevat magnesium ionen. Magnesium gewonnen uit de aarde kan vlam vatten en wordt gebruikt in vuurwerk
  • Naar schatting wordt slechts 30 procent van de magnesium uit onze voeding ook echt wordt opgenomen in ons lichaam
  • Ons lichaam bestaat voor ca 24 gram uit magnesium bestaat, met name opgeslagen in de botten, spieren en weefsel, maar voor 1% in het bloed
  • De algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) van magnesium is 300 milligram voor vrouwen en 350 milligram voor mannen
  • Via voeding is een overschot aan magnesium binnenkrijgen niet mogelijk
  • 50-70% van de Nederlanders heeft een magnesium tekort
  • De reden dat je lichaam tijdens de menstruatie constant om chocolade vraagt, is omdat het meer magnesium nodig heeft
  • Ons lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken en kan dit alleen verkrijgen uit eten

Anti-migraine mindset in de keuken

Of je een laag magnesiumniveaus hebt kun je – los van migraine – merken aan zwakheid, verwarring, symptomen van PMS en zenuwtrekjes. Dit zijn de beste bronnen van magnesium:

  • Gebakken banaan
  • Zeewier
  • Pinda’s
  • Pure chocolade
  • Groene bladgroentes zoals spinazie en boerenkool
  • Volkoren brood of pasta
  • Tomaten
pure chocolade helpt tegen migraine
Pure chocolade helpt tegen migraine

Andere goede bronnen van magnesium zijn:

  • Algen
  • Peterselie
  • Frambozen
  • Citroenen
  • Kokos
  • Zonnebloempitten
  • Lijnzaad
  • Pecannoten
  • Amandelen
  • Cashewnoten
  • Pijnboompitten
Start de dag met versgeperste citroen in warm water met honing


Magnesiumsupplementen:

Magnesiumolie

Mocht je veel onderweg zijn en niet elke dag 100% zeker zijn van een goede hoeveelheid magnesium in je voedsel, dan kun je ook overwegen om je huid magnesium te laten eten. Door magnesiumrijk olie op je huid te smeren komt magnesium ook in de bloedbaan terecht.

Een aangename manier om je magnesium te verhogen is door een magnesiumrijk diner te eten, bestaande uit zeewiersalade, gebakken banaan en pinda’s: dé magnesiumkoningen in het voedselrijk.

Voorgerecht: zeewiersalade met komkommer

Ingrediënten

  • Sesamolie
  • Gembersiroop
  • Soyasaus
  • Knoflook
  • Zeewier
  • Komkommer
  • Sesamzaad

Mix de sesamolie met de gembersiroop en soyasaus en knoflook en laat 5 min staan. Snijd de komkommer en mix met het zeewier. Giet daarover de dressing en het sesamzaad.

Hoofdgerecht: pasta met spinazie en tomaten

Ingrediënten

  • Volkoren pasta
  • Spinazie
  • Ui
  • Knoflook
  • Tomaten
  • Cashewnoten
  • Peterselie

Was de spinazie en bak deze met ui en knoflook. Snijd de tomaten door de helft en bak deze of doe ze in de oven met een snufje zout. Mix nu de tomaten in een blender voor de pastasaus en voeg de cashewnoten toe aan de saus. Kook de pasta en serveer met de saus en verse peterselie.

Je kunt de pasta nog meer verrijken met magnesium door cashewnoten en peterselie toe te voegen

Dessert: gebakken banaan met chocoladesaus

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten pinda’s
  • 4 bakbananen
  • 100 gram pure chocolade
  • 1 deciliter room

Maal de pinda’s fijn en snijd de bananen door. Druk de bananenhelften in het pindamengsel. Bak de bananen totdat ze bruin zijn. Breng ondertussen de room aan de kook en roer de chocolade erdoor. Serveer de bananen met de pure chocoladesaus.

Bon apetit!

Bronnen gebruikt voor dit artikel

Wil je vanavond je magnesium boosten? Bekijk hier een recept voor een magnesium boost diner.