Life design plan maken om je droombaan te vinden

This post is also available in: Español (Spaans)

Life design, je hoort de term steeds vaker. Wat is het, en wat kun je ermee? Je leven ontwerpen betekent: in plaats van blijven piekeren ga je experimenteel de volgende stap uitproberen. Met als doel: meer (werk) geluk vinden. Marjolein Broekhuisen van carrière adviesbureau The Jobfitters legt ons uit hoe je een life design plan maakt. Heb je pen en papier bij de hand? Want tijdens het lezen van dit artikel kun je meteen aan de slag!

Stap 1: bundel je inzichten over wie jij bent als persoon

Je weet al veel over jezelf, maar vind je het lastig om duidelijk te krijgen wat je droombaan is, of uberhaupt je volgende stap. Voor het maken van een Life design plan moet je eerst terug naar de basis: wie ben jij zelf.

Schrijf op voor jezelf:

 • wie ben ik als persoon;
 • waar krijg ik energie van;
 • wat is mijn doel of missie;
 • de beste vaardigheden (soft en hardskills);
 • gewenste locatie, salaris, type collega´s

Let op: dit is een belangrijke stap. Dit vormt namelijk de basis voor al je verdere carrière keuzes. Vind je het lastig om dit te bepalen over jezelf? Zoek dan een gesprekspartner of een ander hulpmiddel tot dit inzicht te komen.

Hulpmiddelen om een basis te leggen voor jouw Life design plan:

 • Vul onderstaande afbeelding in, afkomstig uit het boek van Richard Nelson Bolles Welke Kleur is jouw parachute . Dit praktische werkboek helpt om antwoord te krijgen op de vraag wie je bent en wat je wilt. In het boek doorloop je daarvoor alle stappen die nodig zijn om daarachter te komen. En weet je hoe je weer kunt opbloeien in jouw volgende baan.

Heb je alle inzichten over wie jij bent als persoon bij elkaar hebt gebracht? Dan kun je verder naar de volgende stap. En dat is een doorvertaling maken naar de praktische opties die je hebt voor een nieuwe baan.

Stap 2: bedenk jouw baan droomscenario

Wat is het wildste plan dat je ooit hebt gehad voor je toekomst? Wil je bij de politie? Boswachter worden? Bij een start-up gaan werken in Afrika?
Vaak heb je al in je achterhoofd zitten welke droombaan of droomscenario je zou willen onderzoeken.

Toch blijf je er maar over piekeren. Of stopt het weg, omdat je denkt dat het toch niet gaat lukken. Je moet immers de hypotheek wel betalen. Of hebt een ander excuus.

De kunst is dan de scenario´s en opties eens op papier te zetten.

Zet de volgende 3 opties op papier:

 1. je wildste droomscenario;
 2. een scenario passend bij wat je nu al doet;
 3. Plan B: voor als bovenstaande scenario´s niet realiseerbaar zijn.

Je hebt nu 3 paden om te bewandelen en verder te onderzoeken. En dit is geen bureauonderzoek, nee: je gaat bij de volgende stap echt over tot actie. Je gaat ervaren hoe jouw droombaan kan aanvoelen.

Stap 3: start met experimenteren

Stap 3 is de experimenteer-fase van je Life design plan. Dit is veruit de leukste stap, omdat je actie kunt ondernemen. En daarom natuurlijk ook spannend. Het gaat je inzicht geven in het pad dat je uiteindelijk gaat kiezen.

Door jouw nieuwe carrière alvast in het klein te ervaren, wordt duidelijk wat je voelt als je doet waar je van droomde. En ga je inzien of de door jou gedroomde scenario´s wel écht bij jou passen. Deze learnings zijn ook heel waardevol om je uiteindelijke keuze voor je carrière (switch) te bepalen.

Manieren om te starten met experimenteren:

 • Wil je écht bij de politie? Ga dan naar een voorlichtingsdag, spreek een agent aan op straat of loop een politiebureau binnen voor een gesprekje.
 • Ken je iemand met een baan die jij interessant vindt? Stuur diegene een berichtje via LinkedIn of neem via via contact op.
 • Volg een cursus over het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent.
 • Loop een keer een dagje mee of stage bij het bedrijf waar je wilt werken.

Hele veel plezier met het opdoen van de ervaringen en het maken van jouw Life design plan als basis voor een carrière switch.

Na de opgedane ervaring met de 3 scenario´s, gaat vanzelf duidelijk worden welke 3 opties het beste bij je past. Zodat je daar dan concreet mee aan de slag kunt: CV daarop laten aansluiten, reageren op vacatures die passen bij jouw droombaan, of toch de stap nemen je eigen onderneming te starten.

Oh, je hebt vast nog heel veel maren. Deze bijvoorbeeld:

 • Een life design plan maken kost heel veel tijd. Antwoord: ja, maar het kost je nog meer tijd en energie om door te gaan in deze baan waar je niet gelukkig van wordt.
 • Willen de personen met een functie die mij ook aantrekkelijk lijkt wel met mij praten? Ja! Mensen vinden het altijd erg leuk om over zichzelf en hun baan te praten, vooral als ze trots zijn op wat ze doen. Maak dingen niet te groot, het is gewoon informeel even met iemand praten.
 • Een Life design plan samenstellen kost veel geld. Nou nee, bovenstaande tips zijn gratis. En als je toch hulp wilt: carrière coaches en hulpmiddelen (bijvoorbeeld die van start-up The Jobfitters) zijn betaalbaarder dan je denkt.

Oh en nog een laatste tip: durf te geloven dat je droom(baan) waar gaat worden. Zoals een artikel op BedRock al beschreef: uit onderzoek van de Australische psycholoog Alain Richardson blijkt dat visualisaties je zelfvertrouwen kunnen boosten en zelfs je leven veranderen.

Hulp nodig?

Dit artikel is tot stand gekomen met de input en hulp van Marjolein Broekhuisen, oprichter van The Jobfitters. Dit carrière adviesbureau helpt personen via coaches, (online) cursussen, tools en inspirerende verhalen om een carrièreswitch te maken.

Vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan met jouw life design plan en de jouw carrière switch? Misschien is The Jobfitters iets voor jou.

 • Doe mee aan de online bootcamp van Jobfitters met als resultaat helderheid over wat jij zoekt in een baan;
 • Meld je aan voor een Life Design workshop
 • Zelf heb ik (Hieke) ook een persoonlijk job advies gedaan bij Jobfitters en dat was erg fijn en heeft mij veel inzichten gegeven. Ik kreeg toen een 1-op-1 gesprek met een Job Coach en liep naar buiten met een helder beeld van mijn volgende stap. 

Selfcare ritueel van Marjolein van The Jobfitters

´Ik houd altijd goed de balans tussen werk en privé in de gaten. Dat doe ik door een planning en structuur aan te houden in mijn agenda. Ik plan simpelweg momenten om leuke dingen te doen met vriendinnen, mijn gezin, familie of tijd voor mijzelf. Elke dag reserveer ik bijvoorbeeld 1 uur voor mijzelf voor sport. Beweging is voor mij heel belangrijk. Ik hardloop, tennis, of ga een stuk wandelen. Als ik dat niet heb gedaan dan merk ik dat ik een beetje down ben. Binnen zitten is niets voor mij, ik zorg er altijd voor dat ik veel buiten ben.´

Meer lezen over selfcare en carrière