Leefstijl en zwanger worden

Als je zwanger wilt worden is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Als de basis in orde is, dan ben je namelijk vruchtbaarder. Maar hoe weet je nou of je goed gezond bent? Hormoon- en gezondheidscoach José Aalbers geeft hierop antwoord. Zij heeft zelf jarenlang in een fertiliteitstraject gezeten en begeleid nu als coach en masseur stellen bij verwezenlijken van hun droom. We zetten haar adviezen over leefstijl en zwanger worden op een rij.

Er zijn duizenden wachtenden voor je


Steeds meer stellen met een kinderwens moeten lang wachten op een zwangerschap. Of starten een fertiliteitstraject in het ziekenhuis, omdat zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Emotioneel is dat erg zwaar, vooral omdat het niet meteen zwanger worden best een taboe-onderwerp is. En misschien wel iets waar je je voor schaamt.

José: ´Het is helemaal niet gek dat zwanger worden vandaag de dag niet meer zo makkelijk gaat. We beginnen allemaal steeds later aan kinderen. Vroeger starten we er rond ons 20e mee, nu is het krijgen van kinderen op je 30e meer normaal. Daarnaast is onze wereld ook niet meer zo schoon als vroeger. De toxische belasting die onze lichamen via water en eten te verduren krijgt, de stress, de stralingen van onze devices: het heeft allemaal een (negatieve) invloed op onze vruchtbaarheid. En dan hebben we alcohol, slechte voeding en slecht slapen nog niet eens meegeteld.
Maar het absolute goede nieuws is dat we een groot gedeelte van onze vruchtbaarheid zelf in handen hebben.´

José is na veel jaren geduld inmiddels zelf moeder van 2 zoons

Neem de tijd om je samen voor te bereiden


´Mijn eerste advies aan stellen is: neem de tijd om je voor te bereiden. Ook al wil je nu nog niet zwanger worden, maar pas over een jaar: start alsvast met een gezonde leefstijl. Kijk kritisch naar je eetpatroon, naar de factoren die je stress opleveren. Probeer antibiotica te vermijden als het niet noodzakelijk is. Antibiotica tast je darmflora en maakt vaak meer kapot dan dat het goed doet. Wat belangrijk is om te weten is dat jouw gezondheid ook erg van invloed is op die van je kindje. Vanaf de bevruchting tot aan het begin van het tweede levensjaar van een kind vinden er ontzettend veel veranderingen in een korte tijd plaats. Het belang van voeding en leefstijl is ontzettend belangrijk. Ook voor je eigen herstel en hoe je zwangerschap verloopt.´

Mijn eerste advies aan stellen is: neem de tijd om je voor te bereiden. Ook al wil je nu nog niet zwanger worden, maar pas over een jaar: start samen alvast om gezonder te leven.


Lichamelijke klachten behandelen


Het kan wel zo zijn dat leefstijl en zwanger worden zo nauw verband houden maar, hoe weet je dat je gezond leeft, in balans bent en gezond bent?

José: ´Een goede richtingaanwijzer is dat je geen klachten hebt. Als jij niet lekker in je vel zit of bent niet in balans dan kan dit van invloed zijn op een mogelijke zwangerschap of een fertiliteitstraject. Het is ontzettend belangrijk dat het in de basis goed zit en daar staan veel stellen niet bij stil.´

Lichamelijke klachten die geen goede match zijn met een kinderwens zijn:

– allergie en eczeem
– darmklachten
– menstruatieklachten
– onregelmatige cyclus
– endometriose
– luchtwegenproblemen
– schildklierproblemen
– hormonale afwijkingen (PCOS) ´

Een gezonde menstruatie betekent een menstruatie zonder pijn. Krampen en migraine horen daar niet bij.

Zo ziet een gezonde menstruatie eruit

Misschien denk je: ik heb helemaal geen last van klachten. En toch raak ik niet zwanger. In dat geval is het goed om verder in te zoomen op je algemene gezondheid. Je lichaam vertelt je daarover meer dan je denkt, je moet alleen even weten waar je op moet letten.

Volgens Hormoon- en gezondheidscoach José ziet een gezonde menstruatie er zo uit:

 • Pijnloze menstruatie. Een gezonde menstruatie betekent een menstruatie zonder pijn. Heel veel vrouwen denken dat krampen erbij horen. Dat migraine erbij hoort. Dat is echt niet het geval.
 • Een regelmatige cyclus. Als je elke 4 weken menstrueert dan is dat een signaal van goede gezondheid. Een normale menstruatie hoort 4 tot 6 dagen te duren. Voordeel van een regelmatige cyclus is dat het makkelijker is om de ovulatie te berekenen
 • Helderrood bloed. Als je helderrood bloed ziet aan de start van je menstruatie, dan betekent het dat je baarmoeder in de juiste positie ligt. Is dat niet het geval, dan zie je aan het begin of aan het eind stolsels of dik donkerbruin bloed. Dat is oud bloed dat nog toebehoort aan de vorige menstruatie.
 • Geen stolsels Bloedstolsels of bloedpropjes zeggen iets over de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies. Liever zie je geen stolsels, want dat betekent dat je een goede doorstroming hebt van voeding en energie naar je baarmoeder.

Tips om menstruatie te verbeteren

Liever zie je geen bloed meer, want dat betekent dat je niet zwanger bent. Maar als je de volgende keer weer ongesteld wordt, kijk dan goed naar hoe je bloed eruit ziet.

Als je menstruatie niet optimaal is, dan kun je daar de volgende dingen aan doen:

 • Boek een fertiliteitsmassage. In die massage zit een greep(techniek) die ervoor zorgt dat een gekantelde baarmoeder in de juiste positie wordt gebracht. Het richt zich op het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken. Daardoor kunnen afvalstoffen verwijderd worden. De kwaliteit van je eicellen verbetert, hormonen komen in balans en je baarmoederslijmvlies krijgt de juiste dikte. De baarmoeder wordt gestimuleerd om weer beter te bewegen. Hierdoor krijgt je vruchtbaarheid direct een enorme boost en vermindert je menstruatiepijn. Daarnaast helpt het bij het loslaten van spanning in je buik en je spijsvertering. Woon je in de buurt van Den Ham? Neem voor een massage dan gerust contact op met José
 • Ga gezonder eten. Eet geen bewerkt eten meer, geen gluten, geen zuivel en eet geen troep meer, en eet slechts 3 keer per dag
 • Boek aan acupunctuursessie om blokkades op te heffen en de energie weer te laten stromen door je baarmoeder.

Een gezonde stoelgang

José: ´Heb je vaak last van diarree? Of obstipatie en een opgeblazen gevoel na het eten? Ga daar dan meteen mee aan de slag. 80% van onze weerstand zit in de darmen, en dat heeft een effect op de rest van het lichaam. Als je darmflora niet optimaal werkt dan kunnen de afvalstoffen niet geloosd worden en gaat je lichaam een andere manier vinden om de afvalstoffen te lozen. En dan krijg je last van diarree, allergie, eczeem of andere problemen. Je kunt de stoelgang verbeteren door stress te verminderen, niet buitensporig te sporten en gezonder te eten.´

Om je darmen en stoelgang beter te leren kennen kun je ook een afspraak maken met de mesoloog, wellicht ben je voor een aantal voedingselementen allergisch. Ook dat heeft invloed op je vruchtbaarheid.

Zijn je hormonen in balans?


Je kunt ze niet zien, maar ze hebben nogal invloed op hoe we ons voelen en functioneren. José laat weten dat hormonen die in balans zijn zeer belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid. José: ´Heb je last van ontstekingen, moeite met afvallen, PCOS, of acne? Grote kans dat je hormonen niet in balans zijn. Opnieuw houden leefstijl en zwanger worden een nauw verband. ´

Tips voor gebalanceerde hormonen:

 • Het eerste wat je opnieuw hiervoor weer kunt doen is gezonder eten. Veel groente, een beetje vlees, geen zuivel (maar bijvoorbeeld kokosyoghurt) veel onbewerkt eten.
 • Hormoontherapie. Nederland kent steeds meer ´hormoonprofessionals´ zoals José. Zij helpen je om je hormonen weer in balans te krijgen. Zo gaat een traject in zijn werk.
 • Seed cycling. Een andere manier om je hormoonbalans ‘gezond’ te maken is door zaden te roteren. Door per week een ander type zaad te eten, ‘voed’ je als het ware het hormoon die dan piekt om deze in balans te krijgen.
 • Neem goede supplementen. Een goede multivitaminen op natuurlijke basis, inclusief foliumzuur. Neem daarbij een antioxidantencomplex en vloeibare omega 3 (lijnzaad is omega 3 bommetje).

Laat alle spanning los met een massage

´Je moet gewoon rustig zijn, dan komt het vanzelf.´ Je hebt vast dit goedbedoelde advies wel gehoord. Of het verhaal van die ene vrouw, waar de arts tegen had gezegd: je zult nooit zwanger worden. Pas toen ze haar wens zwanger worden losliet, werd ze ineens zwanger.


José: ´Een kinderwens loslaten kan niet en hoeft ook niet. Echter is het wel de kunst hier goed mee om te gaan en daar help ik mijn cliënten met liefde bij. Een hele mooie manier is het boeken van een massage. Een moment voor jezelf.´

Wat is het verschil tussen een gewone en een fertiliteitsmassage? ´Een fertiliteitsmassage is een hele bijzondere massage, heel anders dan een standaard massage, ´legt José uit. ´Ik zie veel vrouwen in de praktijk komen die hun buik vol hebben van hun onvervulde kinderwens. Letterlijk, ik kan dit voelen als ik hun buik masseer. Een massage heeft een extra ontspannend effect. Ik merk dat vrouwen daarna met meer vertrouwen weer de wereld instappen, durven loslaten.´

José Aalbers geeft fertiliteitsmassages en advies over hormoonbalans. Met fertiliteitsmassage verbeter je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid waardoor je sneller zwanger kunt worden.

Een mindset vol vertrouwen

José geeft als laatste tip: werk aan een goede mindset. ´Als je geen vertrouwen hebt in je lichaam, dan werkt dat negatief op jullie kinderwens. Hoe moeilijk ook, maar je moet gaan vertrouwen dat het écht gaat lukken. Zet het om in iets positiefs. Hoe lastig dat ook is, vooral op de momenten dat het weer niet is gelukt. Aan het eind van mijn massages vraag ik vrouwen altijd om hun handen op hun baarmoeder te leggen en te visualiseren dat daar hun kindje in gaat groeien. Het is zo belangrijk om te verbinden met jezelf, met je lichaam en je toekomstige baby.´

Meer lezen over leefstijl en zwanger worden:

Lezersactie leefstijl en zwanger worden:

Wil je graag zwanger worden maar lukt het niet? José helpt je graag. Zij begrijpt als geen ander hoe je je voelt. Ook kan ze je advies geven over hormonen, gezondheid of een fertiliteitsmassage geven. Via NaturalMenta krijg je 10% korting op de eerste behandeling of hormoonbalans consult (ook online mogelijk) . Je kunt hier een afspraak met haar maken. Vermeld in je bericht de code naturalmenta10. De code is geldig tot 30 juni. Deze actie geldt niet voor het adviesgesprek.