Kruiden bij hormonale migraine: 5 op een rij

This post is also available in: Español (Spaans)

Kruiden bij hormonale migraine drinken of eten helpt om migraine te voorkomen en verlichten. Hierbij 5 kruiden op een rij die helpen bij (hormonale) migraine. Je kunt ze gebruiken in salades, er thee van trekken of er supplementen van innemen.

Veel vrouwen hebben last van hormonale migraine. Dit als effect van hormoonschommelingen, met name van oestrogeen. Ook wel ´the queen of headache´ genoemd. Wat je hiertegen kunt doen, beschreven we in het artikel`Hormonale migraine: dit kun je eraan doen´. Daarin refereerden we naar kruiden die je bij hormonale migraine kunt inzetten. In dit artikel nemen we het gebruik van kruiden bij hormonale migraine nader onder de loep.

Kruiden bij hormonale migraine: maak jouw persoonlijke kruidenmix

Migraine kan vele oorzaken hebben. Afhankelijk van wat jouw migraine veroorzaakt, kun je een kruid kiezen om de migraine te bestrijden. Wordt je migraine veroorzaakt door stress? Of slecht slapen? Of door een lage bloeddruk of vernauwde bloedvaten? Als je de oorzaak weet dan kun je op basis hiervan de ideale kruidenremedie samenstellen. Let op: er bestaat geen superkruid dat alle vormen van migraine wegneemt, helaas. Wat kruiden over het algemeen doen, is helpen om de onderliggende oorzaken van migraine aan te pakken. Daarnaast is het gebruik van kruiden ook niet te vergelijken met het slikken van een paracetamol. Kruiden moet je vaker gebruiken om het effect te merken. Kruiden bij hormonale migraine inzetten is een natuurlijke manier om de aanvallen te lijf te gaan, en eentje waarbij je geduld moet hebben.

1. Citroenmelisse


Citroenmelisse is een Mediterraanse plant die op munt lijkt en naar citroen ruikt. Omdat het erg makkelijk groeit, kun je het zelf kweken. Je kunt er verse thee van trekken of de bladeren laten drogen.

Geneeskrachtige functie: citroenmelisse is een kruid dat de bloedvaten verwijdt en kalmeert. Ditalles heeft een verzachtend effect op de migraine.
Heeft effect bij: migraine door stress en nerveusheid en slapeloosheid.
Verkrijgbaar bij: Intratuin (3,29 euro)

2. Guaraná

Guaraná wordt door Braziliaanse inheemse bevolking gebruikt als energiedrank voor kracht en uithoudingsvermogen. Inmiddels is het zeer populair geworden als een natuurlijk stimulerend middel.
Geneeskrachtige functie: Guaraná bevat het stofje guaranine. Dit is een substantie dat de bloeddruk verhoogt (door Vasoconstrictie). Hierdoor wordt je mentaal alerter en voel je je minder moe.
Heeft effect bij: migraine dat wordt veroorzaakt door een lage bloeddruk.
Verkrijgbaar bij: Holland & Barret (supplement)

3. Kamille


Kamille is een plant die veel voorkomt in Hongarije en Oost-Europa. Je kunt kamille zelf gemakkelijk kweken, omdat het op veel grondsoorten goed groeit. De bloem heeft veel zon nodig.
Geneeskrachtige functie: Kamille vermindert een te hoog serotoninegehalte. Een teveel daarvan zorgt voor een verminderde bloedstroom naar het hoofd. Kamille is ontstekingsremmend. Het heeft een kalmerend effect, dat aanslaat bij maagpijn én bij migraine.
Heeft effect bij:
hormonale migraine
Verkrijgbaarbij:
Pit & Pit (wilde kamille 40 gram, 2,50 euro)

4. Moederkruid


Moederkruid hoort bij dezelfde composietenfamilie als kamille. De planten lijken op elkaar. Moederkruid heeft echter bredere en meer ronde bladeren. Van die bladeren worden ook natuurlijke medicijnen gemaakt tegen hoofdpijn. De bladeren zijn eetbaar. En lekker in een salade of in een omelet. Je kunt moederkruid in de winkel kopen maar ook in het wild aantreffen.

Geneeskrachtige functie: moederkruid heeft een ontstekingsremmende werking. Het bestrijdt pijn en helpt tegen koorts. 
Heeft effect:
ter preventie van migraine. Drink een aantal maanden achtereen moederkruidthee om de voordelen te merken.
Verkrijgbaar bij:
Kwaliteitsplanten (3,10 euro per stuk)

5. Valeriaan

De wortel van de valeriaanplant wordt sinds de oudheid als geneesmiddel gebruikt.
Geneeskrachtige functie: Valeriaan heeft een kalmerende werking. Dit is te danken aan valepotriaten en isovaalzuur in de wortel van de plant. Het zorgt ervoor dat je rustiger wordt en beter kunt slapen. Slecht slapen wordt door steeds meer onderzoekers aangewezen als één van de oorzaken van migraine.
Heeft effect bij:
migraine veroorzaakt door stress en slecht slapen
Verkrijgbaar bij:
elke supermarkt en via de Online Drogist

Veel succes met het uitproberen van de kruiden. Tip: houd een dagboek bij van welke kruiden je tot je neemt. Zo kun je kijken welke kruiden het beste voor jou werken. En let op! De aanhouder wint. Als je start met kruiden moet je een lange adem en geduld hebben.

Hormonale migraine en verandering van levensstijl


Bewust leven en mediteren
Meditatie zorgt voor minder stress, minder kans op een depressie en minder slapeloosheid.Lees hier het wonderlijke verhaal van Lola, hoe zij migraine versloeg door niet meer te leven op de automatische piloot maar door bewust in het leven te staan.

Wees lief voor je lever
Onderzoekers zijn het er steeds vaker over eens: een vervuilde lever werkt migraine in de hand.. Kijk dus uit met stress, teveel alcohol, cafeïne en chemische stoffen.

Natuurlijk eten
Eet zo weinig mogelijk geraffineerd voedsel. Skip met name de addictieven zoals nitraten en mononatriumglutamaat, deze kunnen een migraine uitlokken. Kijk ook uit met histaminerijk voedsel, zoals vis uit blik, gefermenteerd eten, gerookt eten, alcohol.

Magnesiumrijk eten
Migrainepatiënten hebben vaak een laag magnesiumgehalte in hun bloed. Zorg ervoor dat je genoeg magnesium tot je neemt. Lees ook ons artikel over: magnesium, migraine-fighter nummer 1.

Orden en routine
Elke dag weer compleet anders aanpakken en niet dezelfde routine volgen, zorgt ervoor dat je hersenen verrast en dus overprikkeld raken. Ga steeds rond dezelfde tijd naar bed en sta op hetzelfde uur op en eet op gezette tijden. Dan kan je lichaam eraan wennen, zich erop instellen en beter herstellen.

Yoga
Yogaoefeningen doen reduceert de frequentie en intensiteit van migraine, volgens een onderzoek uit Azië.

Hopelijk hebben we je verder geholpen in je zoektocht naar een oplossing voor jouw hoofdpijn. Veel succes met het aanpakken van de oorzaken van jouw migraine!

Meer over hormonale migraine