Ecologisch schoonmaken met natuurlijke producten

De geur van azijn in warm water en muziek uit de jaren ´80. Het is één van mijn fijnere jeugdherinneringen, spelend op de grond terwijl mijn moeder schoonmaakte. Gek genoeg koop ik zelf alleen maar chemische schoonmaakmiddelen, terwijl ik zo natuurlijk mogelijk wil leven. Ecologisch schoonmaken, is dat wel iets voor mij en hoe start ik daarmee?

Starten met ecologisch schoonmaken lukt alleen als je er echt van overtuigd bent dat het beter is voor jou, je huishouden en de natuur. Inmiddels ben ik dat. Want wat ik niet wist – en de reclamespotjes op televisie mij ook nooit vertelden, is dat bijna alle schoonmaakmiddelen giftige stoffen bevatten die slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Ja, mijn huis wordt inderdaad stralend schoon van bleekmiddel en ammoniak, maar het is supervervuilend voor het grondwater. Dit omdat de stoffen niet biologisch afbreekbaar zijn. Daardoor vormen ze verontreinigende verbindingen met andere stoffen in het riool, waardoor ze nóg vervuilender zijn dan ze al waren.

Mijn huis schoonmaken terwijl ik de aarde vervuil, dat voelt een beetje wrang

Ecologisch schoonmaken met spullen uit de keukenkast

Na een kleine zoektocht op het web leer ik dat ecologisch schoonmaken met natuurlijke producten:

 • goedkoper en makkelijker is dan gedacht, want je kunt er gewoon de spullen mee gebruiken die toch al in de koelkast en keukenkastje staan
 • kan met eetbare schoonmaakmiddelen. Wat opvalt is dat dezelfde ingredienten die je huis doen glanzen ook goed zijn om het lichaam van binnen te reinigen
 • een kwestie is van beetje bij beetje de chemische schoonmaakmiddelen vervangen voor een natuurlijke en ecologische versie. En voor je het weet draag je weer een extra steentje bij aan het verkleinen van je voetafdruk.

Ga jij de uitdaging aan om de grote schoonmaak dit jaar zo natuurlijk mogelijk aan te pakken? Zo pak je het aan.

1. Boen met citroen

Citroen heeft een reinigende werking. Op onze darmen én voor wat betreft de oppervlaktes van ons huis. Sinds 2011 is wetenschappelijk aangetoond dat citroen bacterien doodt. Steeds meer mensen zetten de citrusvrucht in om vet en vlekken te verwijderen. En om de badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamer mee te desinfecteren. Met een beetje kruidnagel erin kun je er ook muggen mee verjagen. En als schoonmaakmiddel werkt citroen zo goed dat het ook vaak in schoonmaakmiddelen wordt verwerkt. Dus waarom er niet zelf mee aan de slag?

Gebruiksaanwijzing
Pers 2 citroenen uit en meng het sap met 1 liter gekookt water.

Te gebruiken voor:

 • het doen van de afwas
 • schoonmaken van keuken en keukentegels
 • toilet reinigen
 • oven schoonmaken
 • reinigen van meubels

Gooi de schillen van de citroen niet weg, maar gebruik ze voor verspreiding van een frisse geur in de oven of in de badkamer.

2. Verwijder vuil venijn met azijn

Azijn wordt veel gebruikt in salades en is erg gezond. Dit omdat het schadelijke micro-organismen in ons lijf onschadelijk maakt. Ze kunnen de hoge PH-waarde en azijnzuurgehalte simpelweg niet aan. Niet anders is het wanneer je azijn gebruikt om je huis schoon te maken. Behalve bacterieloos gaat je huis er fris van ruiken en van glanzen.

Gebruiksaanwijzing
Mix een emmer warm water met een halve mok azijn en 2 eetlepels olijfolie.

Te gebruiken voor:

 • dweilen van de vloer (tegels, laminaat)
 • ramen wassen
 • kalk verwijderen
 • stickers verwijderen

Voor houten en marmeren vloeren kun je beter wat biologische zeep in het warme water doen, liever geen azijn gebruiken.

Andere tips om je woning op natuurlijke wijze schoon te houden: