Dry Brushing: de 5 voordelen van je lijf droog borstelen

This post is also available in: Español (Spaans)

Dry brushing wordt al duizenden jaren gedaan in Japan en India (‘garshana’ in Saskriet). Het borstelen met een borstel van je voeten tot je hart in cirkelende beweging voorafgaand aan het douchen is een ochtendritueel dat nu ook in andere landen aan populariteit wint. Door dit tot een dagelijks ritueel te maken, gaat je gezondheid met sprongen vooruit. De 5 voordelen van dry brushing op een rij

Fris & fruitig opstaan

Koffie, een koude douche / wisselbaden én.. dry brushing. Je kunt dit ritueel aan je lijstje toevoegen om je in een klap wakker en fit te voelen. Terwijl jij je huid masseert in draaiende beweging met de borstel, stimuleer je de bloedsomloop. Je voelt door je hele lichaam een tintelend gevoel, waardoor je meer energie krijgt. Tijdens het borstelen stromen lichaamsvocht, bloed en lymfe door het lichaam waardoor alle weefsels van vers bloed worden voorzien.  Hier krijgen onder andere je hersenen meer bloed, waardoor het voelt alsof ze meer ‘aan’ staan en jij je meer wakker voelt. Het bijkomende voordeel is dat je het minder koud hebt in de ochtend. Uit bed komen is daardoor een stuk aantrekkelijker – met name in hartje winter.

Stevigere en mooiere huid

Door droog te borstelen ontdoe je je huid van dode huidcellen. Hierdoor kan de huid ademen en nieuwe cellen aanmaken die er stralender en soepeler uitzien dan de oudere huidcellen. Ondertussen borstel je het vuil los en reinig je de poriën. Het zou ook werken tegen cellulitis, maar daar is geen officieel onderzoek naar gedaan. Met een aparte borstel kun je ook je gezicht borstelen. Omdat je het vuil onder de huid afvoert (zoals je in het stukje hierna kunt lezen) helpt dit tegen de vorming van puistjes en acné.

dry brushing is goed voor je bloedsomloop en lymfestelsel

Detox voor meer weerstand

Het grootste gezondheidsvoordeel is dat je je lichaam dagelijks ontdoet van gifstoffen die zich ophopen in het vetweefsel onder de huid. Naast de bloedsomloop heeft ieder een namelijk een lymfestelsel. Deze heeft als taak het afvalwater te vervoeren van het weefsel naar het bloed, waar de nieren en de lever dit afval kunnen verwerken en kunnen brengen naar de juiste plek: uiteindelijk het toilet. De meeste lymfevaten lopen net onder de huid, waardoor je een goede lymfestroom in de huid kunt stimuleren. Omdat de afvalstoffen worden afgevoerd gaat je weerstand omhoog en ben je minder vatbaar voor verkoudheid, griep en andere ziektes.

Kalmerende werking

De huid is nauw verbonden met ons zenuwstelsel. Aanraking heeft een helende werking op stress: daarom hebben we ook de neiging om de ander een knuffel te geven als diegene verdriet heeft. Of om letterlijk met je handen in je haar te zitten als het even niet mee zit: een reflex van het lichaam om jezelf zoveel mogelijk te kalmeren. Door dagelijks jezelf licht te masseren start je de dag op een zeer ontspannen manier, waarbij ontspanningshormonen vrijkomen.

Liever voor jezelf en de ander

Heb jij ook wel eens de neiging om jezelf voorbij te lopen? Gewoon omdat het in je karakter zit om eerst aan de ander te denken? Of omdat je een druk gezin hebt en het ‘s ochtend vaak een race tegen de klok is? Dan raad ik je aan om je wekker iets eerder te zetten en de dag te starten voor en met jezelf. Door jezelf op een liefdevolle manier te borstelen, elke dag opnieuw, is het een eerste stap in goed voor jezelf zorgen. Ook al vind je het lastig om soms voor jezelf te kiezen.

Dry brushing: zo doe je dat

  1. Koop een ronde borstel. je kunt deze voor een paar euro kopen bij de Action of Xenos of kiezen voor luxere varianten van bijvoorbeeld The Body Shop
  2. Zet de wekker 10 – 20 minuten eerder, zo lang je wilt borstelen
  3. Start zodra je wakker bent met het borstelen van je voeten
  4. Maak cirkelende bewegingen richting je hart
  5. Werk je weg naar boven naar je hoofd
  6. Smeer je lichaam in met arganolie of sesamolie – afhankelijk van je dosha

Tip: je kunt dry brushing doen in bed, maar opstaan en dit doen in de douche voordat je eronder stapt is ook een mogelijkheid

Veel plezier!